Wednesday 13 May 2015

Kısmet!

Bu gün bahçeye Pasiflora ve defne fidesi ektik. Fide çünkü adadaki bir komşumuzun bahçesinde çıkmış ve bahçıvan geldiğinde sökülüp atılacaktı defne fideleri... Toprağı hafifçe çapalayıp yerleştirdik fideleri. Ama yine de ufacık da olsa toprağı çapalamak, içindeki canlıların ürperdiğini gözlemlemek, ne amaçla olursa olsun bir terslik vardı. Hem kuvvet olarak makinesiz her toprağa uygulanabilecek bir şey değil, hem de pek can sıkıcı.
Ardından şifalı ot spiraline çörek otu, ada çayı, sarımsak otu, sinir otu gibi tohumlar ektik. Ama bu tohumları da ya parmağımla derinlere doğru ittim ya da üstüne serpip sonrasında malç yaptım.
İkisi de pek güvenilir gelmedi. Parmakla itmek belki daha az müdahale çapaya göre ama gene de müdahale hem de çok vakit alıyor. Diğerinde de kuşların gelip yemesi ya da karıncaların alıp götürmesi ihtimali var...
Özellikle ön bahçe 'jungle' gibi oldu tam anlamıyla.. Hal böyle olunca yeni şeylerin nereye ekileceğini planlamak çok zor tabi. Böyle bir şeyin planlanmasına gerek var mı oda tartışmalı. Bugün bahçenin bu halinden pek keyif alan dostlarımız vardı çünkü. Sadece bir tanesini uzaktan fotoğraflayabildik, kim olduğunu bilmiyoruz ama bilen vardır belki..
Bizde bu keyifle tohum topu yapmaya karar verdik. Elimizdeki çiçek tohumlarını şifalı bitkileri hatta domates biberleri bile kattık içine.. 
Elimizin altında kil felan olmadığından, önceden hazırladığımız ufak kasalardan birinden aldık toprağı. Kasada zaten herhangi bir şey yeşermemişti. Yaklaşık 7-8 avuç kadar tohum topunu ön bahçeye ve yan bahçeye fırlattık Fukuoka'nın dediği gibi. Artık hangileri çıkarsa.. Kısmet!
Çok şükür!
Gökşen ve Eren.

No comments:

Post a Comment